top of page
med-badr-chemmaoui-ZSPBhokqDMc-unsplash.

Ne Yapıyoruz?

EÄŸitim

Ä°zmir Design Factory, temel düÅŸünce yapısı olarak “Tasarım Odaklı DüÅŸünce” (TOD) metodunu benimsemekte ve bunu öÄŸrenim deneyimlerinde de uygulamaktadır.

​

TOD, temel eÄŸitim hedeflerini saÄŸlayan ve problem tanımından çözüm sürecine kadar kullanılan disiplinler arası, insan merkezli bir yaratıcı düÅŸünce yapısıdır. Günümüz teknolojisiyle deÄŸiÅŸen ihtiyaçları karşılayabilen bir düÅŸünce yapısı olduÄŸu için dünyada buna dair eÄŸitim uygulamaları da giderek yaygınlaÅŸmaktadır. 21. yüzyıl ortak eÄŸitim hedefleri doÄŸrultusunda farklı uygulamalar, farklı yaklaşımları beraberinde getirmekte ve eÄŸitsel pratikler konusunda çeÅŸitlilik artmaktadır.

 

Tasarım Fabrikası modelinin dünyadaki diÄŸer örneklerinde de olduÄŸu gibi, Ä°zmir Design Factory sadece tasarımın belirli alanlarına odaklanmak yerine; tasarım bakış açısını daha geniÅŸ bir çerçevede ele alır. Kullandığı yöntem ve süreç ile katılımcıların problem çözmek veya mevcut ÅŸartları iyileÅŸtirmek için alacakları aksiyonların temelini oluÅŸturmasını saÄŸlamaya çalışır.

​

IDF, bu düÅŸünce yapısını yerelden baÅŸlayarak daha geniÅŸ kitlelere aşılamak, bireylerin ve kurumların TOD yapısını deneyimleyerek tanımalarını, kendi profesyonel ve günlük yaÅŸamlarında kullanabilmelerini saÄŸlamak için çeÅŸitli disiplinler arası eÄŸitim programları kurgular ve gerçekleÅŸtirir.

​

IDF eÄŸitim baÅŸlığı altında üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸinde ortak kurguladığımız eÄŸitimler ve kurum içi eÄŸitim programları ile TOD yapısını her yaÅŸtan ve alandan kiÅŸilerle paylaÅŸacağımız ortak bir dile dönüÅŸtürmeye çalışıyoruz.

 

Üniversite-sanayi iÅŸ birliÄŸinde kurguladığımız eÄŸitimler ile hem akademideki bilginin sanayiye aktif katkısının saÄŸlanması hem de sanayideki güncel deneyimler ile öÄŸrenci ve akademideki mevcut bilginin pekiÅŸtirilmesini saÄŸlıyoruz. Kurum içi eÄŸitimlerle ise kurum içindeki insan kaynağının motivasyonunu, çözüm üretme becerisini, aktif katılım ve topluluk olma anlayışıyla bir arada hareket edebilme kabiliyetini destekliyor; nitelikli iÅŸ gücünü arttırarak bölgesel kalkınmaya katkı sunuyoruz.

Tasarımca Dersi

YaÅŸar Üniversitesi ve Originn iÅŸ birliÄŸiyle Türkiye’de bir ilk olarak lisans seviyesinde disiplinler arası Tasarım Odaklı DüÅŸünce dersi olan “Tasarımca” Ä°zmir Design Factory çatısı altında uygulamaya geçti.

​

Tasarımca Dersi, öÄŸrenen odağında, yaparak öÄŸrenme yaklaşımını benimsemiÅŸ, geliÅŸime açık, katılımcı bir öÄŸrenim deneyimi olarak tasarlandı. Bu ders, yerel kültürün, problem çözme becerileri göz önünde bulundurularak, katılımcıların öz farkındalığını arttıran, iletiÅŸim ve iÅŸbirliÄŸi temelinde, üretken bir topluluk kurma amacında teorik bilgi ve eÄŸitsel pratiklerden oluÅŸmaktadır. Bu eÄŸitim kapsamında öÄŸrenen, farklı disiplinlerden takımlar ve her takımdan sorumlu bir rehber ile Tasarım Odaklı DüÅŸünme sürecini deneyimler. EÄŸitim sürecinde, öÄŸrenen iki projeye dahil olur. Ä°lk projede gündelik bir problem, ikinci projede ise paydaÅŸ problemleri odağında bir proje ile öÄŸrenen süreci deneyimler. Projede takım çalışmasını deneyimlemesi, problemlere farklı perspektiflerden bakması, bazı temel metotlarla tanışarak tanımlanan problemlere çözüm önerileri getirmesi saÄŸlanır.

​

Ä°lk Tasarımca Dersi 2019-2020 öÄŸretim yılında  3 farklı üniversitenin 13 farklı bölümünden 54 çırak, 5 paydaÅŸ, 11 mentör, 8 eÄŸitmen / rehber ve 1 araÅŸtırmacı ile gerçekleÅŸti. 15 haftalık ders sürecinde 8 alıştırma projesi ve 10 paydaÅŸ projesi tamamlanmıştır. 10 takımdan 3'ü Viessmann için "konut tipi kombi sistemleriyle konforlu bir yaÅŸam için, IoT teknolojileri ile yeni bir kullanıcı deneyimi tasarımı"; 4'ü uluslararası kurumsal firma için “yeni nesil çalışanların, kurumsal firmalarda iÅŸe baÅŸlama sürecinin yeniden tasarımı”; 3 takım ise KOBÄ° ölçeÄŸindeki paydaÅŸlar KATSAN, Philia Lifestyle & Coffee Co. ve Abant Kahvecisi için proje geliÅŸtirmiÅŸtir. KATSAN proje konusu “cerrahi iplik üretici olan Katsan için Covid-19 sonrası ürün ve marka iletiÅŸiminin yeniden tasarımı” iken Philia Lifestyle & Coffee Co. ve Abant Kahvecisi için "pandemi sonrası döneme adapte olabilecek servis tasarımı”  üzerine çalışılmıştır. Bu dönemde geliÅŸtirilen projeler:

​​

Ä°lk Tasarımca Dersi'nden  elde edilen deneyimlerle geliÅŸtirilen ikinci ders 2020-2021 öÄŸretim yılı güz döneminde gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu ders kapsamında 5 farklı üniversitenin 8 farklı bölümünden 29 çırak, 2 paydaÅŸ, 15 mentör, 5 rehber / eÄŸitmen, 4 eÅŸ-rehber ve 1 araÅŸtırmacı eÅŸliÄŸinde 7 alıştırma ve 6 paydaÅŸ projesi üzerine çalışmıştır. Paydaşımız Viessmann Almanya merkez için “Mobil Alanlar için Sürdürülebilir Ä°klimlendirme” konusunda 3 farklı proje, Ä°zmir ve Ä°stanbul Gıda Toplulukları için ise “Gıda Topluluklarının SürdürülebilirliÄŸi” konusunda 3 farklı proje geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bu dönemde geliÅŸtirilen projeler:

​

viessmann-logo.png
viessmann-logo.png

Paydaşlarımız

29177451_170955020226029_128224037572916
29177451_170955020226029_128224037572916
unnamed.png
unnamed.png
49058198_318143052163076_880807092578733
49058198_318143052163076_880807092578733

Mentörlerimiz

gidatopluluklariLOGO_1.jpg
gidatopluluklariLOGO_1.jpg
ALİ ERCAN ÖZGÜR.jpg

Ali Ercan Özgür
Mentör

”Proje bir müdahale aracıdır. Yenilikçiyseniz piyasaya çıkmaktan korkmayın!”

0-10.jpeg

Cangül KuÅŸ
Mentör

“Proje, belli bir fikri belli bir süre içerisinde belli bir bütçeyle hayata geçirme aktivitesidir."

ONAT VURAL.jpg

Onat Vural
Mentör

”Ä°yi bir iÅŸbirliÄŸi için farklı fikirlere açık olmak gerekir.”

YAKUP BAYRAK.jpg

Yakup Bayrak
Mentör

”Kullanılır olmayan bir ürün baÅŸarılı olmuyor.”

BATU UÄžRASIZ.jpg

Batu Uğrasız
Mentör

”Pazarı anlamak, ihtiyaçlara göre hareket etmek demektir.”

0-7.jpeg

Ece Güçer

Mentör

”Bütünsel bakmak problemi doÄŸru tanımlamayı saÄŸlar.”

0-4.jpeg

Özge Özgen

Mentör

”AraÅŸtırmaya ne kadar zaman ayırırsanız, çalışmanız o kadar baÅŸarılı olur.”

viessmann_logo.png

Viessmann
Hakan Yavuz
Elvan Pekgüzelsu
Berkay Özdemir

Mentör

”Veri takibi proje yönetiminde çok önemlidir.”

0-8.jpeg

Burak Karabey

Mentör

"Yaratıcılık, baÄŸlamlardan yeni baÄŸlamlar üretmektir."

0-9.jpeg

Ezgi Sargın 
Mentör

"Tasarımdan önce kullanıcı deneyimini düÅŸünmeliyiz."

0-6.jpeg

Serap Talay

Mentör

“Empati kullanıcıyla aranızda bir anahtardır."

0-2.jpeg

Can Uçkan Yüksel

Mentör

"Tasarım sürecinde tek bir odak yerine büyük resme bakmak önemlidir."

0-5.jpeg

Fevzi Gökaliler

Mentör

”Dijitalin panzehiri deneyimdir. Ä°nsan deneyim için yaÅŸar.”

SERDAR PAKTÄ°N.jpg

Serdar Paktin
Mentör

”SaÄŸduyu ve içgörülerinize güvenmeyi ihmal etmeyin.”

Ekran Resmi 2020-09-28 16.07.22.png

Canan Madran

Mentör

"Ä°nsan uygarlığının yaÅŸaması için zihniyet deÄŸiÅŸikliÄŸine ihtiyaç var."

0-3.jpeg

Nergis Coşkuner Batı
Mentör

”En iyi takım kendini anlama çabasına sahip bireylerin olduÄŸu takımdır.”

0-11.jpeg

Sibel Ersin

Mentör

“Proje multidisipliner ekip çalışması gerektirir.”

bottom of page